Fasolea, mazărea şi lintea sunt cultivate pe scară largă începând din secolul al X-lea. Introducerea acestora în dietă a condus la dublarea populaţiei Europei pe parcursul a doar câtorva decenii.
Fasolea, mazărea şi lintea sunt cultivate pe scară largă începând din secolul al X-lea. Introducerea acestora în dietă a condus la dublarea populaţiei Europei pe parcursul a doar câtorva decenii. Umberto Eco afirmă într-un studiu al său că tot ce a urmat după Evul Mediu Întunecat, conform istoriei cunoscute, se datorează consumului de fasole, la care, considerăm noi, se pot adăuga fără a schimba perspectiva, asolamentul trienal, potcovirea şi folosirea calului în agricultură. Adevărul este că o iahnie gătită cu răspundere gastronomică şi consumată la timpul ei face mai mult decât echivalentul în friptură al greutăţii sale. În satul medieval ridicat printr-o acţiune de reenacment în vara anului 2013 lângă Baia Mare, Nomen Est Omen s-a bucurat de o serie de merinde despre care bucătarii susţineau că le prepară după reţete autentice. Considerăm în unanimitate că cel puţin fasolea la ceaun ar trebui înregistrată ca bun al patrimoniului imaterial UNESCO.